vineri, 16 noiembrie 2007

"GIGI ESTE DE VINA!"


                                  Cosmin Olaroiu

INTERVIU / COSMIN OLAROIU Fostul antrenor al ros-albastrilor îl indica pe Becali drept principal responsabil de situatia în care se afla Steaua, dar "îl înteapa" si pe Gheorghe Hagi.


Din Arabia Saudita, acolo unde o antreneaza pe Al-Hilal, Olaroiu nu poate sta indiferent la situatia echipei cu care a avut cele mai mari rezultate si sare în apararea fostilor sai elevi.

Ati fost saptamâna trecuta la partida cu Sevilla, dar dupa meci ati refuzat sa comentati evolutia Stelei. De ce?

Pentru ca mie nu-mi place sa vorbesc. Nu-mi plac iesirile în presa.

Si, totusi, cum vi s-a parut jocul cu spaniolii?

M-a întristat.

De atunci, Steaua a mai facut doua partide la fel de slabe cu Craiova si Pandurii. Multi sustin ca jucatorii nu au valoare...

(se aprinde) Eh, uite, tocmai aici e problema. Am vazut si eu declaratiile din presa din ultimele zile si deja e prea mult. E o campanie anti-Steaua în care publicul e manipulat prin fel si fel de minciuni.

La ce va referiti?

Dupa meciul cu Sevilla s-a scris ca eu am fost în vestiarul Stelei. O enormitate! O minciuna! Pe urma, unii au început sa si analizeze minciuna asta. Ca vezi Doamne, de ce, Olaroiu nu trebuia sa mearga în vestiarul Stelei. Toate astea pentru o chestie care nici macar nu s-a întâmplat! Eu însa sunt obisnuit cu aceste lucruri. Cât timp eram la Steaua, eu eram vinovat de toate. Eram calul de bataie al tuturor. Preluam totul asupra mea pentru ca jucatorilor sa le fie bine.

Acum, dupa ultimele doua meciuri, jucatorii sunt cei mai criticati...

E o mare mârlanie ce se întâmpla! Eu de asta am decis sa vorbesc, fiindca ma doare sufletul atunci când vad ca niste oameni care m-au ajutat sa ajung unde sunt si alaturi de care eu am avut rezultate sunt calcati în picioare! Jucatorii de la Steaua sunt fratii mei mai mici! Din pacate, s-a uitat prea repede ce au facut acesti baieti.

La ce va referiti?



Pai, cine a scos lumea pe strada pentru prima data dupa ‘94? Poate ca ati uitat scenele de la Piata Universitatii dupa meciurile Stelei în Europa! Unii au uitat ca sunt contemporani cu o semifinala de Cupa UEFA datorita lui Petre Marin, Goian, Iacob, Dica, Nicolita, Ovidiu Petre sau Cristocea. Tot datorita baietilor astia lumea a vazut Realul la Bucuresti. Va mai întreb un lucru: nationala cum a ajuns la Euro? Pai, nu a dat Goian gol cu Olanda? Nu a dat Dica pase de gol? Nu au alergat Nicolita, Dica sau Petre Marin?

Pentru galeria Stelei, însa, în momentul de fata conteaza ca echipa e pe locul 7 în campionat.

Am vazut ca dupa meciul cu Pandurii unii s-au dus si i-au amenintat pe jucatori. Va spun eu: aia nu e galeria Stelei! Oricum, problema e alta. Va spun eu care e, pentru ca nu mai suport ceea ce se întâmpla.

Va ascult...

(n.r. - urla în receptor) Toata lumea se ascunde acum dupa fotbalistii Stelei. Incepând cu Gigi pâna la ultimul suporter. Adevarul însa este ca Steaua nu poate! Jucatorii nu pot mai mult. Nu pot sa alerge, iar când alearga, o fac fara cap! Nu mai exista automatisme, relatii de joc, nimic! Faceti o analiza sa vedeti cât alergau jucatorii anul trecut cu mine pe banca si cât alearga acum! Apoi, dincolo de faptul ca nu au conditie fizica, jucatorii sunt la pamânt si din punct de vedere psihic. Toata lumea da în ei. Pai cum sa faci performante când patronul te critica, suporterii te fluiera, iar presa îti da în cap? Daca toata lumea îti spune tot timpul ca esti prost, începi sa si crezi asta!

Totusi, Lacatus spunea ca spera sa rezolve lucrurile pâna la derby-ul cu Dinamo...

Marius are prea mult bun-simt. Din pacate însa, nu are si o bagheta magica. Nu poate rezolva totul batând din palme. Trebuie sa faca niste teste fizice, sa publice rezultatele si sa zica foarte clar: "Oameni buni! Gata! Sa nu va asteptati la mai mult pentru ca nu se poate! In momentul de fata, atât va putem oferi!".

Le luati apararea fotbalistilor, dar, pe de alta parte, unii evolueaza mult sub asteptari. Neaga, de exemplu, nici nu mai prinde lotul...


Voi chiar credeti ca Neaga vrea sa stea în tribuna în loc sa fie pe teren? Credeti ca Iacob, care în sezonul trecut era golgheter, nu mai vrea sa înscrie? Credeti ca lui Cristocea, care acum un an juca în Liga, împotriva lui Lyon, îi convine sa fie huiduit? Pai baietii astia au orgoliu, au demnitate! Va spun eu ca, în primul rând, ei sufera cel mai mult atunci când nu câstiga. Acum sunt darâmati! Ma doare sufletul atunci când vad ce situatie e la Steaua! Inainte, era o echipa unde îsi dorea sa joace orice fotbalist din România. Acum, toti cei care sunt acolo vor sa plece. E dureros!

Cum comentati faptul ca despre fotbalisti s-a spus ca "l-au lucrat" pe Hagi sau ca nu-l ascultau pe Pedrazzini?

Minciuni si manipulari! Pe cine "sa lucreze" jucatorii? Nu vedeti ca sunt terminati psihic si disperati ca nu iau bani, ca lumea îi ameninta, ca patronul vrea sa-i dea afara?

Ii criticati pe cei care arata cu degetul spre fotbalisti. Ce ziceti atunci de faptul ca Gigi Becali a pus tunurile pe ei dupa meciul cu Pandurii?

Gigi a facut o mare greseala! Intr-adevar, el e patron si are voie sa-si urecheze jucatorii, dar în particular, nu în public.

Spuneti ca jucatorii sunt terminati fizic, ceea ce înseamna ca nu s-a facut o pregatire de vara adecvata, ceea ce înseamna ca îl atacati, indirect, pe Hagi, cel care a fost atunci...

Pe mine nu ma intereseaza de Hagi! Eu va spun ca toti cei care au fost la Steaua în acest sezon sunt vinovati de criza actuala! Chiar si eu, fiindca am fost o saptamâna la începutul pregatirilor! Si va mai spun ceva: adevaratii vinovati pentru ce se petrece acum au plecat de la club! De aceea, totul pica pe jucatorii, iar ei nu pot sa spuna nimic si nimeni nu le ia apararea. Din cauza asta am rabufnit eu, fiindca nu pot sa tolerez asa ceva.

Si, totusi, cine e principalul vinovat pentru caderea echipei?

Gigi Becali! In fotbal nu e loc de sentimente si de familisme! E chirurgie! Tai si gata! Dupa ce am plecat eu, în vara, Gigi, pentru prima data de când a intrat în fotbal, a decis cu inima. Adevarul e ca a si fost influentat de unii oameni care sunt în jurul lui. A vrut sa împace si presa, si suporterii. A gresit, iar acum plateste! La Steaua e nevoie de oameni competenti. Nu poti sa-ti aduci rudele ca sa fie lumea multumita. Uitati-va la Copos! Dupa ce a plecat Bergodi, si-a asumat raspunderea si, chiar daca suporterii l-au desfiintat, l-a adus pe Rednic la echipa, iar rezultatele se vad.

I-ati spus aceste lucruri si lui Gigi?

Normal. I-am zis ca nu trebuia sa-l dea afara pe Hagi. Trebuia sa-l lase, indiferent de rezultate, pentru ca, fortându-l pe Hagi sa plece si schimbând antrenorii, s-a ajuns acum în situatia ca Gigi sa fie considerat drept principalul vinovat pentru tot. Si, oricum, ce s-a rezolvat prin schimbarile de antrenori? Indiferent de cine era pe banca, Steaua nu putea sa ajunga mai rau decât acum, când a pierdut în fata lui "U" Cluj, a ajuns pe locul 7 în campionat, iar în Champions League nu are niciun punct. Din pacate, însa, si asta i-am zis si lui Gigi, Steaua nu a avut nicio strategie în acest sezon.

Campania de achizitii din vara cum vi s-a parut?

Va spun doar atât: Sevilla i-a luat pe Arouna Kone si Keita de la PSV si Lens, iar în Ghencea au ajuns Zaharia si Surdu. Se poate face vreo comparatie?

Se spune ca noile achizitii n-au valoare de Steaua...

Si ce? E vina lor ca n-au valoare de Steaua? E vina celui care a dat banii si i-a adus! Din pacate, în loc sa fie facuta o analiza pentru a vedea de ce jucatori e nevoie, au fost adusi unii care sunt incompatibili cu jocul Stelei, si de aceea echipa si-a pierdut identitatea.

Care credeti ca e solutia pentru iesirea din criza actuala?

Steaua trebuie sa fie unita! Gigi trebuie sa stea de vorba cu baietii, asa cum a facut-o înaintea returului cu Rapid din sferturile Cupei UEFA. Va spun ceva în premiera. Atunci, Gigi a obtinut jumatate din calificare. Inainte de meci a venit în vestiar si le-a zis baietilor sa nu joace sub presiune, fiindca, chiar daca vor pierde, nu se va supara pe ei. "Daca ne scoate Rapidul, înseamna ca asa a vrut Dumnezeu, si cu asta basta! Indiferent de rezultat, voi sunteti niste eroi pentru mine!". Asta a fost discursul lui Gigi si le-a dat aripi baietilor. Acum, Gigi trebuie sa faca la fel, iar adevaratii suporteri ai Stelei trebuie sa urle în tribune si sa încurajeze echipa. Numai asa, cu unitate, se poate iesi din impas.


Cei de la Steaua sa zica mersi ca au câstigat câteva meciuri pâna acum. A mai fost o echipa, Poli Timisoara, care, dupa ce am plecat eu, a avut 11 meciuri fara victorie.



Uitati-va la clasament. Cine e pe primul loc? CFR Cluj! Pe doi cine e? Urziceni! Câti antrenori au avut aceste echipe de la începutul sezonului si câti antrenori au fost la Steaua, Rapid si Dinamo?

Dupa tragerea la sorti, Gigi a spus ca Steaua are o grupa accesibila si ca va face 12 puncte în Champions League. E OK când Gigi spune asta, fiindca el nu e specialist si orice s-ar spune nu se pricepe la fotbal. Problema e ca atunci, unii care erau la echipa si au si jucat fotbal, au sustinut ideea lui Gigi.

Stiti când o sa ma întorc sa antrenez în tara? Atunci când o alta echipa de la noi va face mai multe puncte decât am facut eu în grupele Ligii. Asta probabil în zece ani, fiindca, din pacate, acum, în România nu exista o formatie care sa faca fata în Liga.

5 puncte a obtinut Steaua cu Olaroiu în grupele Ligi Campionilor, învingând Dinamo Kiev în tur si facând egal cu ucrainenii în retur. De asemenea, ros-albastrii au plecat cu un punct de la Lyon.

Niciun comentariu: